- fortid og nutid
med "de grønne"
--------------------------

Næstved i tiden 1985 - 2010

 

I forbindelse med Næstved bys 875-års jubilæum i 2010 udgav Næstved Kommune en jubilæumsbog. Da der tidligere er skrevet bøger om byens historie – senest ved 850-års jubilæet i 1985 – handler bogen i 2010 primært om tiden fra 1985 til 2010.

 

Bogen indeholder et tre sider langt indlæg om Næstved Boldklub, som Jesper Hallgren, forfatter til Næstveds fodboldleksikon – 70 år med ”de grønne”, har skrevet. Herunder kan teksten læses i sin fulde ordlyd.

 


Næstved er Sjællands bedste fodboldby

 

Der er ingen tvivl om, at fodbold er den sportsgren, som gennem tiderne har givet Næstved mest omtale. Gennem et kvart århundrede var ”de grønne” næsten fast inventar i landets bedste fodboldrække, og Næstved er den eneste klub under Sjællands Boldspil-Union (SBU), der lige siden 2. verdenskrig har været repræsenteret i Danmarksturneringen.

Specielt i 1980’erne, hvor klubben fire gange var blandt medaljevinderne, satte fodbolden Næstved på Danmarkskortet. I både 1980 og 1981 var Næstved tæt på at hjemtage Danmarksmesterskabet, men måtte nøjes med henholdsvis sølv og bronze.

I de efterfølgende år kneb det mere for Næstved, der i 1984 var tæt på nedrykning til 2. division, ligesom klubben var i så store økonomiske vanskeligheder, at spillerne måtte gå 25 procent ned i løn for at afværge en konkurs.

På banen havde landets såkaldte fodboldeksperter ikke den store fidus til ”de grønne”, der op til sæsonstarten i 1985 blev spået til nedrykning. Men sydsjællænderne ville det anderledes og tog fusen på alle. Med Peter Dahl som ny træner vandt klubben de første seks kampe og var ubesejret i de første 11 kampe, hvilket genskabte fodboldfeberen i byen. Næstved indtog længe 1. pladsen, men ”de grønne” tabte pusten som sæsonen skred frem og sluttede på 6. pladsen.

Anfører Mogens Hansen formåede at fastholde et højt niveau gennem hele sæsonen, og det resulterede i, at han blev kåret som årets bedste hjemlige spiller af både B.T. og Ekstra Bladet.

 

Sølvmedaljer og UEFA Cup-plads

I 1986 fik Næstved til gengæld en sæsonstart, der ikke var særlig mindeværdig, men takket være en fremragende efterårssæson – med kun et nederlag i 19 kampe – blev Næstved nr. 3. Det var fjerde sæt bronzemedaljer for klubben, der også sluttede på 3. pladsen i 1972 (Næstveds første sæson i Danmarks bedste række), 1975 og 1981.

En væsentlig årsag til bronzemedaljerne i 1986 var afgjort, at Næstved i sommerpausen skrev kontrakt med den tidligere landsholdsmålmand Ole Kjær fra Esbjerg. Han var fra dag 1 en god mand for klubben, og selv om Ole Kjær blev boende i det vestjyske, blev det til tre et halvt år hos ”de grønne”.

Efter en 6. plads i 1987 opnåede Næstved i 1988 atter en plads blandt medaljevinderne, da ”de grønne” sluttede på 2. pladsen, hvilket var en tangering af den bedste placering i klubbens historie. Og modsat 1980, hvor Næstved kun var et par minutter fra Danmarksmesterskabet, var der i 1988 stor glæde over sølvmedaljerne.

Selv om Næstved i næstsidste runde tildelte mestrene fra Brøndby det første hjemmebane-nederlag i over to år (sejr på 5-3), var DM-guldet nemlig på intet tidspunkt aktuelt for ”de grønne”.

Med sølvmedaljerne kvalificerede sydsjællænderne sig til UEFA Cup-turneringen i 1989, hvor der dog ikke var så meget at glæde sig over. I den hjemlige turnering sluttede Næstved som nr. 9, hvilket var den næstdårligste placering i over 10 år, og i UEFA Cup’en tabte klubben i 1. runde til Zenit Leningrad fra Sovjetunionen.

 

Historisk pokalfinale

Indgangen til et nyt årti blev desværre ikke starten på en bedre tid for Næstved – tværtimod. Efter 13 sæsoner på højeste niveau måtte ”de grønne” forlade det fine selskab i 1990, hvor den tidligere succestræner Torben Storm undervejs afløste Benny Jensen, der blev fyret.

Økonomisk havde klubben også store problemer, men med en kraftig lønnedgang blandt spillerne fik klubben dog atter afværget en truende konkurs.

Trods de økonomiske vanskeligheder blev opholdet på næstbedste klasse dog af kortest mulig varighed. Næstved sikrede sig nemlig hurtigt en returbillet til den bedste række, som i 1991 var blevet omdøbt til Superligaen.

Men tiderne med Næstved som medaljekandidat var forbi. Klubben var som regel at finde i den nederste halvdel. I november 1992 klarede klubben kun frisag i kraft af to sene scoringer i hjemmekampen mod Frem i november 1992, hvor Næstved foran næsten 11.000 tilskuere ændrede 0-2 til 2-2.

Året efter gik det galt. Næstved rykkede ned, men formåede på ny at vende tilbage med det samme. Udover oprykning til Superligaen havde ”de grønne” i 1994 succes i pokalturneringen, og med klubbens tidligere divisionsspiller, Peter Bonde, som træner opnåede sydsjællænderne en plads i pokalfinalen for første gang i klubbens historie.

Foran 26.300 tilskuere – deraf knap 10.000 Næstved-tilhængere – i Parken i København leverede ”de grønne” den 12. maj en fremragende indsats mod storfavoritterne fra Brøndby, der i den sidste ende desværre trak det længste strå. Både den ordinære kamp og den forlængede spilletid sluttede uden mål, men i straffesparkskonkurrencen vandt Brøndby med 3-1.

 

Gevaldig rutsjetur

I Superligaen sluttede Næstved i 1995 som nr. 5 – blot et point efter Silkeborg på 3. pladsen. Det er klubbens bedste Superliga-placering. Året efter rykkede ”de grønne” ud af Superligaen, der siden har været uden deltagelse af Næstved, som i slutningen af 1990’erne oplevede en kolossal nedtur til bunden af 2. division.

Efter en placering som henholdsvis nr. 6 og 11 i 1. division (næstbedste række) rykkede Næstved i sæsonen 1998/1999 ned i 2. division, og det var første gang siden 1963, at Sydsjællands fodboldflagskib kun var placeret i den tredje bedste række.

I nedrykningssæsonen led Næstved blandt andet et rekordnederlag på 0-9 mod OB. Trængslerne fortsatte i 2. division, og ved årtusindeskiftet var ”de grønne” placeret på en nedrykningsplads til Danmarksserien.

Med klubbens tidligere anfører, Jesper Bo Pedersen, ved rorpinden lykkedes det i foråret 2000 dog at bevare eksistensen som divisionsklub, men slutplaceringen som nr. 12, der svarede til en plads som nr. 40 på Danmarkskortet, er den dårligste placering i klubbens historie.

Den sportslige status medførte naturligvis også, at der var økonomisk smalkost i klubben. Med Erik Rasmussen som træner kom Næstved dog på rette kurs, og da han i vinterpausen 2003/2004 forlod ”de grønne” for at blive Superligatræner i FC Midtjylland, lå Næstved på en oprykningsplads. Og selv om sydsjællænderne fik ”gummiben”, avancerede Næstved dog til 1. division med den første oprykning i 10 år.

 

Næstved på afgrundens rand

Glæden var dog kort. Næstved havde det svært i 1. division og rykkede ned igen efter en sæson, der bød på nederlag i 20 af de 30 turneringskampe. Elevatortilværelsen fortsatte imidlertid. I 2006 sikrede Næstved sig forfremmelse til 1. division, hvor klubben siden har været nærmere oprykning til Superligaen end nedrykning til 2. division.

Det har dog ikke været uden omkostninger, og klubben var i efteråret 2009 endnu en gang på afgrundens rand med et rekordunderskud på næsten 5,6 millioner kroner. Klubben undgik konkurs, da fem investorer spyttede 2,5 millioner i aktieselskabet. Den tidligere isenkræmmer Peter Birk Pedersen var den største bidragsyder. Han blev ny formand – og reelt også klubejer.

De økonomiske problemer er forhåbentligt fortid hos ”de grønne”, som på grønsværen har fundet sig selv igen efter rutsjeturen fra Superligaen til bunden af 2. division. Om Næstved igen får plads i Danmarks bedste fodboldrække, kan kun tiden vise.

Byens fodboldinteresserede borgere har i hvert fald fået mange gode oplevelser på Næstved Stadion gennem årene, og det bliver forhåbentligt også tilfældet i fremtiden.

 

Tekst: Jesper Hallgren

Kilde: Næstveds fodboldleksikon – 70 år med ”de grønne”


Klik på bøgerne for facts og pris

Vidste du at byHALLGREN…

 

- giver 25% i onlinerabat og
25% i
mængderabat (klik her)

 

- har portofri levering
i Danmark (klik her

 


Vi værner om Næstveds fodboldhistorie

 

 Kom med holdet. / Læs mere


Ledig reklameplads

 / Læs mere


 

Du er besøgende nr
v/ Jesper Hallgren  |  H.C. Lumbyes Vej 98 - 4700 Næstved  |  Tlf.: 51 78 04 79  |  Mail: kontakt@byhallgren.dk
 
 
 
 
Forside